Dia de l'Estany

25-03-14
Holamon

L’estany celebra el cinquè aniversari del seu ompliment amb divereses activitats per a tota la família.


Per a celebrar la recuperació de l’estany, aquest diumenge 30 de març se celebrarà el Dia de l’estany amb propostes obertes a tot el públic. Des de les 10 de matí, hi haurà demostracions d’anellaments d’ocells a càrrec de l’anellador Sergi Sales (canyissar de depuració, accés per Ivars d’Urgell), una plantada de plantes aromàtiques al bancal que voreja l’estany (accés per Ivars d’Urgell), passejos en barca (embarcador de Vila-sana), passejos en cavall a càrrec del Centre Eqüestre de Lliri Blau (accés per Vila-sana. Aquesta activitat té un cost) i la IIIa Mostra gastronòmica de la Cuina d’Estany (accés per Ivars d’Urgell).
Pel que fa la plantada de plantes i arbres, consistirà a reforçar la població existent de ginesta, tamariu, coscolls i garric, una acció més de colonització vegetal de l’estany. S’inaugurarà la temporada de passejos en barca amb la celebració del dia de l’estany, que s’allargarà fins a l’octubre. Amb l’anellament d’ocells, es mostra als visitants com s’anellen els exemplars i quines dades biomètriques se’ls prenen i per què, ja que indiquen l’edat, el sexe i d’altres característiques de les aus. Un cop anotades les dades, els ocells s’alliberen amb l’anella posada. Quant a la IIIa Mostra Gastronòmica de la Cuina d’Estany, en aquesta edició les receptes creades pels sis restaurants que hi participen tenen la nou com a ingredient comú. S’ha publicat un receptari amb els plats que protagonitzaran la mostra, que durarà tot el mes d’abril.
L’organització d’aquestes activitats tenen l’objectiu de difondre la riquesa natural de l’estany d’Ivars i Vila-sana i celebrar la recuperació de l’estany. El president del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Francesc Fabregat, ha destacat “la versatilitat de l’espai, que acull des de recerques científiques fins a activitats de difusió de la natura o d’oci i és, fins i tot, escenari de cinema”, fent al·lusió al rodatge de la pel·lícula Segon Origen de Carles Porta.
L’any 2013 es van comptabilitzar més de 500 persones que van participar al dia de l’estany, una festa anual que té lloc l’últim diumenge de març des de 2009, quan es considerà que l’estany havia assolit la seva cota d’aigua, després de quatre anys de reompliment.


L’estany d’Ivars i Vila-sana


L'estany d'Ivars i Vila-sana és la llacuna més gran en superfície de l’interior de Catalunya i acull una important diversitat biològica. L’estany sorgí de forma natural entre els termes d’Ivars d’Urgell i de Vila-sana, a l’actual Pla d’Urgell, amb l’inici del reg amb les aigües dels Canals d’Urgell (1863). En el seu moment més àlgid, com a espai natural i social, un Reial decret ordenà dessecar-lo l’any 1951. L’actual estany està recuperat a partir del 2005, té una superfície d'aigua de 126 hectàrees, el seu perímetre és de 6 quilòmetres, que el visitant pot recórrer, i té una profunditat mitjana de 2 metres (la profunditat màxima és de 4 metres).
El visitant descobreix un espai totalment consolidat en només cinc anys, ja que donà per reomplert totalment l’any 2009. L'aigua d'entrada, arran del projecte
de recuperació que s'hi ha executat, prové del canal d'Urgell i correspon a la mateixa quantitat que s'utilitzava per al reg de les finques existents abans de la recuperació. El desguàs de l'estany drena vers un afluent del riu Corb.
Al moment de la recuperació, es van recrear illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments dins de l’estany que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció. Gràcies a l’anellament i observació d’aus, s’hi han detectat fins a 240 espècies diferents, espècies que han anat trobant en l’estany un punt de pas o d’estada malgrat que fa pocs anys l’estany no existia. En aquests cinc anys, ha retornat la llúdriga, habitant de l’antic estany, s’ha creat una bassa per a preservar i fer créixer la població d’amfibis, s’ha reintroduït la tortuga d’estany, que és l’autòctona, repoblat la vegetació de bosc de ribera i detectat petits mamífers com ara la rata d’aigua, la musaranya o el ratolí de bosc. També es té constància d’almenys deu espècies diferents de muricecs que van a l’estany a alimentar-se.
El Consorci de l’Estany organitza anualment activitats per a fer difusió de tota aquesta riquesa natural per a tots els públics. També ofereix visites guiades i visites guiades temàtiques per a escolars. Des que s’ha recuperat, s’ha comptabilitzat entre 35.000 i 40.000 visitants a l’any. És habitual trobar al seu perímetre comarcans i visitants fent passejos a peu, en bici, corrent o, fins i tot, en cavall.


Mollerussa, 25 de març de 2014