Projecte de millora d’hàbitats a l'estany

22-05-12
Fundació Catalunya-La Pedrera

La Fundació Catalunya-La Pedrera dóna suport al projecte de millora d’hàbitats amb control i retirada de peixos al•lòctons a l’estany d’Ivars i Vila-sana, juntament amb la Universitat de Lleida i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. Es tracta d’un projecte pilot per tal d’avaluar una proposta de sistema per portar a terme accions de control i retirada dels peixos al•lòctons a l’estany. L’assaig també pretén constatar l’evolució de l’hàbitat de l’estany en zones on no hi ha l’efecte pertorbador d’aquestes espècies invasores, com per exemple la carpa.

La carpa és un ciprínid que no habitava l’antic estany i que s’ha estès per bona part de les aigües continentals de Catalunya els darrers 50 anys. Actualment, a causa d’alliberaments incontrolats a l’inici de l’emplenat, ha passat a ser l’espècie dominant de la comunitat de peixos de l’estany. La carpa genera una problemàtica important sobre el sistema aquàtic, especialment durant la primavera i principis d’estiu, pel seu costum de remoure constantment el fons argilós o llimós, fet que genera molta terbolesa a l’aigua, arranca els macròfits o plantes aquàtiques i potencia l’increment de l’eutròfia de l’aigua.

 Per a més informació podeu consultar el Projecte de millora d’hàbitats amb control i retirada de peixos al•lòctons a l’estany d’Ivars i Vila-sana