Observat un capó reial (Plegadis falcinellus) a l'Estany

30-08-11
Plegadis falcinellus

El passat dimecres 24 d’agost, es va fotografia per primera vegada un capó reial a l’estany.

Edgar Aldana, veí d’Ivars, va realitzar la fotografia a l’aguait de Vila-sana i en el lloc conegut com el dormidor d’esplugabous, una fila d’arbres que han quedat sota les aigües i que en les branques superiors ofereix refugi i lloc de descans a espècies com el corb marí i l’esplugabous.

Aquesta espècie, hivernant i migrant, és considerada rara i de difícil observació a Catalunya, tot i que darrerament s’ha incrementat el nombre d’observacions i s’ha establert una petita colònia de cria al Delta de l’Ebre.

Es tracta d’un ocell lleugerament més gran que l’esplugabous, de color bru fosc i amb un bec molt característic, llarg i corbat. Durant el vol, estira les potes i el coll, formant una silueta que el caracteritza, lleugerament geperuda. S'alimenta principalment de peixos i granotes, tot i que la seva dieta pot incloure insectes i crustacis.

Des de la primera observació, al 2006, no es tenia cap més constància de la presència de Plegadis a l’estany, motiu pel qual ha estat una notícia molt ben rebuda per ornitòlegs i tècnics.